piatok 29. novembra 2013

Startup Awards potretie


Po roku sme sa opäť tešili na Miškine Awardy, úspešne sa na našej scéne profilujúce ako slovenský oskar pre štartupy, ktoré opäť priviedli to najlepšie z mladých podnikateľských projektov na jednu scénu. Startup Awards spájajú najinovatívnejšie nápady, ktoré sa našli napríklad na Startup Weekendoch, v Connecte, Spote, či vznikli ako spinoffy, vynorili sa na univerzite, alebo kdekoľvek inde.
Zhrnutie na jednu vetu; tento rok bola kvalita štartupov podstatne vyššia ako rok minulý, i keď príprava a prezentácie tímov boli (v priemere) horšie. Niektoré veci sa možno pripraviť nestihli, ako prezradil napríklad Mark Tuttle, na konzultáciu s každým z tímov mal iba asi 10 minút, čo je málo aj keby išlo o profesionálov, ktorým treba iba vysvetliť lokálne požiadavky.
 
Priestory boli krásne a skvelo pripravené v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Už registrácia bola začiatkom podnetného networkingu a aj počasie bolo na túto ročnú dobu celkom príjemné.
 
Súťažná časť sa vošla do štyroch kategórií. V kategórii Science začal prezentáciou štartup anima technika, ktorý nám v peknom videjku ukázal úsmevný usecase pre svoj ovládač robotov. Ako druhí sa predstavili gas sensor, ktorí boli i mojím favoritom, pretože prišli s produktom, ktorý ukazuje ďaleko lepšie parametre ako existujúca konkurencia, dá sa chytiť do ruky a niečo naozaj robí. Ak teda ich senzor na detekciu vodíka funguje ako sľubujú, pôjde na trhu o zaujímavý posun. Nasledovali R-DAS, ktorí nejakým prístrojom merajú stres. Ako sme sa nedozvedeli ani po síce komickej, ale zbytočnej odpovedi na otázku od poroty.
 

Kategória Art&Design priniesla opäť niekoľko zaujímavých kúskov z dizajnu, aj keď rectum-free stoličku sme dnes nenašli. Dizajno sú slovenskí nábytkári s emočným nábytkom. Veľmi pekným. TapHome je ďalší z integrátorov v oblasti inteligentných domov, ktorí plánuje preraziť nižšou cenou. Všeobecným favoritom publika bol projekt CulCharge s malými nabíjačkami, ktorý už má za sebou úspešný crowd funding. Ide v podstate o gadget, takú krátku nabíjačku.. ale verím, že to môže byť úspešné.
Nasledoval pitch projektu Approach, víťaza Startup Weekendu 4. Spravili ďalšiu do série instantných zoznamiek na krátku vzdialenosť, chcú preraziť aj pomocou partnerstiev s barmi.
 
 
Najmä medzi heapstairmi veľmi obľúbená kategória Society (i keď názov urban alebo community by sa im isto páčilo viac) začala prezentáciou Speekle, ktorí sa zaoberajú poruchami reči a chcú pomôcť zaujímavými hrami. Keď však predstavili pricing, prišli mi, aspoň pre naše trhy, pomerne drahí. Learn2Code je projekt, ktorý u nás rezonuje už dlhšie. Chalani sa snažia naučiť deti programovať hravou formou. Snáď nám ostanú ešte aj nejakí budúci pekári a požiarnici, nie len programátori. Mne sa však najviac páčili youcognize, ktorí sa sústreďujú na pacientov psychológov a psychiatrov. Ich cieľom je trackovať ich denné aktivity elektronickou formou. Úspešne sa uchádzali o angel investíciu. No a, povedzme si pravdu, čoskoro ich služby možno budeme viacerí potrebovať.
Vo vlajkovej kategórii digital otváralo scénu Viamo, ktoré nám je podsúvané reklamnými kampaňami bánk už nejaký ten mesiac. Práve to mi aj prišlo trochu divné, neviem, či ho možno považovať za projekt v porovnateľnom štádiu s ostatnými. V každom prípade je to zaujímavá iniciatíva, ktorá prináša nový pohľad na instantné platby (drobných súm) napríklad medzi kamarátmi. Nepodporujú ani Windows Phone, ani moju banku, ale vyzerá to pekne. Potom prišiel spotí účtovnícky štartup datamolino poskytujúci SaaS technológiu najmä pre malé firmy, založenú na enterprise riešení od IBM. Podľa prezentácie v tom majú trochu bordel (prieskum trhu uvažuje všetky faktúry a cieľovka je MSP, inovatívna technológia vs. proste implementácia riešenia od IBM), ale chalani sú určite šikovní a niečo z nich bude. Posledný prišiel ďalší z Mišovych spinoffov, Inhiro, čo je projekt na vytváranie kreatívnych náborových kampaní. Pekný projekt, inšpirovaný vlastnými potrebami materskej firmy, ktorý môže mať budúcnosť.
Víťazmi sa stali:
Kategória Science: gassensor
Kategória Art&Design: CulCharge
Kategória Society: Speekle
Kategória Digital: Inhiro (po víťazstve Mišo Truban na sociálnych sieťach pripomenul svoj pekný blogpost Ako vyhrať akúkoľvek štartup súťaž, odporúčam).
 
Na awardoch sme sa naučili mnoho. Ja si napríklad vďaka ním budem pamätať, že od eleska je alibernet 2009 lepší ako 2011. Veľa ďalšieho si už z afterparty nepamätám, takže bola určite super. Ale aká iná by aj mohla byť, keď tam boli správni ľudia, nálada, a to všetko vo skvelých priestoroch LemonTree. Celá Borovička sa veľmi teší na ďalší ročník.

Fotky som prebral z facebook albumu Startup Awards. Ak to niekomu z vlastníkov vadí, nech mi napíše skôr, ako ma zažaluje. Ďakujem.

 

Budúci mladí štartupisti

Zaujaté publikum

Panel

Víťazi

Afterka môže začať

Víťazi ceny publika - Datamolino - sa budú voziť na bavoráku

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára