sobota 12. januára 2013

Útok Microsoftu na svet tabletov

Nový rok je časom nových vecí a zmien. Pre mnohých z nás nastal čas posedieť si pri borovičke a vybrať si orientáciu či smerovanie svojho života. Keď pri tom zistíte, že tablet treba, v tomto svete sa ponúka na výber:
  • Pre marketerov, kreatívcov a klasických heapstairs, iPad
  • Pre šedý priemer niečo s Androidom, či Samsung alebo štýlovejší Nexus
  • Pre mňa niečo s novými osmičkami
Borovička vám dnes priblíži svet tabletov s Windows 8. Konkrétne, baviť sa budeme o Acer Iconia W510 s Windows 8 x32 (nie, to nie je ARMovský Windows. Ten mi príde trochu ako nedotiahnutý ťah).
Iconie sú vstupom Aceru do sveta microsoftích tabletov. Orientačná cena W510ky je 450 EUR, sú teda o dosť lacnejšie ako Surface s plnohodnotným Windows, ale aj ako iPady.


K parametrom

  • Procesor Intel Atom Z2760 1.8 GHz (dve jadrá; nie je to ten klasický Atom, ktorý je nepoužiteľný, Intel na ňom porobil pár dobrých zmien). Grafika je so zdieľanou pamäťou
  • 2 GB RAM, ktoré mi zatiaľ prekvapivo stačia
  • Windows 8 x32
  • 32/64 GB pamäte, z ktorej ale slušnú časť skonzumujú Windows, recovery partícia, atp. Takže lacnejšej 32 GB verzii ostáva nejakých sotva 10 GB na použítie
  • LED 1366x768 5-dotykový display 10.2''
    • Ten display je celkom príjemný na dotyk a dobre čitateľný. Zatiaľ sa mi ho nepodarilo poškriabať
  • 2 baterky, jedna je priamo v tablete a druhá v doku s klávesnicou; výdrž pri bežnom používaní na obe baterky je naozaj sľubovaných 18 hodín, bez doku zhruba polovica, teda dosť
  • WiFi (a/g/n), Bluetooth 4.0, NFC
  • HDMI (micro), USB 3 (micro na tablete, plná veľkosť na doku)
  • MicroSD
  • Iconia NEmá slot na SIMkartu. Má ale plnohodnotné USB, takže možno smelo použiť mobilný Internet (zdôrazňujem to USB; Windows pre ARMy totiž plnohodnotné USB nemá)
  • Hmotnosť je primeraná až nízka, zvuk lepší ako žiaden

 

Celkový dojem

Keď Iconiu rozbalíte, nie je to wow, ale nie je to ani blé. Elegantný tablet s jednoduchým dizajnom, ktorý neurazí konštrukciou (aj keď to biele plastové okolo vyzerá trochu lacno a hýbe sa to).

Kto sa bojíte RAMky a procesoru, nemusíte sa báť. Systém je naozaj pružný a pohodlný, a to nie len v METRO móde, ale aj v desktop móde. Pozor, toto nie je náhrada za váš notebook, na to je to predsa príliš lacné. Ale nainštalovať si VPN, pracovať s mailami a MS Office sa dá bez problémov. A taká je zrejme aj cieľovka; človek, ktorý potrebuje tablet, ktorý možno na cestách použiť na prácu i zábavu.

Chvíľu mi trvalo kým som si zvykol na Always ON mechanizmus. Výrobca sľubuje, že tablet je nonstop pripravený na prácu, podobne ako mobil. Áno, ale trvá to niekedy aj 2 sekundy. Takže netreba spanikáriť.

Klávesnica je príjemná na stláčanie, aj keď si na ňu budem musieť zvyknúť. Občas mi nejakú píšmenu vynechá.

 

Windows 8

Nové Windows 8 sú pre tablety veľmi dobré a príjemné. Systém je optimalizovaný na dotykové ovládanie, intuitívny, svižný a príjemný. V store zatiaľ skutočne nie je veľa aplikácií (momentálne nie je ani Facebook či FourSquare aplikácia, ale však browser). IE10 je optimalizovaný na tabletové použitie a pravdu povediac ho používam, aj keď je tu alternatíva v podobe Chrome, ktorý vie bežať v METRO móde. Je pohodlnejší.

Iconia nemá v cene MS Office, teda pár EUR navyše, ak ho chcete. Kompatibilita so sedmičkovými aplikáciami je dobrá, aj keď nie úplne. Napríklad OpenVPN tap adaptér funguje iba v najnovšej verzii.

Trošku som sa zapotil so vstavanými aplikáciami. Synchronizácia s účtami funguje dobre (Facebook, Twitter, Linkedin, Skype, Google, microsoftie účty, Flickr, Tumblr), kontakty, novinky a notifikácie sú podľa mňa najlepšie čo tu dnes máme (ale to už boli aj vo Windows Phone 7.5). Môj problém nastal pri hudbe. Neviem či viete, ale windowsia knižnica nevie namapovať ako zdroj SDkartu či USB disk. Klasický hack je namapovať SDkartu na nejakú zložku na disku a použiť túto zložku ako zdroj, čo funguje dobre s Windows Media Playerom, ale nefunguje so vstavaným METRO prehrávačom hudby. Ale to si asi zvyčajný používateľ nevšimne a asi to ani nie je až tak bug (i keď to hádže neošetrenú chybu chvíľami).

Začal som používať SkyDrive, čo je cloudová služba Microsoftu. Systém je s ňou príjemne previazaný a jeho používanie je pohodlné. Dlho som bol skeptikom cloudových služieb, ale tých 7 GB zadarmo je dobrých na dokumenty, fotky, a tak.

 

Bezpečnosť

Osmičky majú vstavaný Defender s plnou funkčnosťou Security Essentials, takže ak nerobíte somariny (torrenty, porno, neviem čo), stačí. Navyše v čase písania tohto článku existuje minimum malware pre Windows 8. Ale to sa zhorší, len čo sa rozšíri.

Microsoft krásne vybabral s patentami okolo odomykania tabletu. Žiadne spájanie guličiek, používajú Picture Password. Teda, zvolíte si svoj obrázok a na ňom niečo pokreslíte či poťukáte. Je to pekné, príjemné a z bezpečnostného hľadiska v tom momentálne nevidím problém. Ak vy hej, možno použiť heslo.

 

 

Záver

Ak nie ste viazaný na Apple, Microsoft týmto dotiahol, čo mu doteraz chýbalo. Teraz môžte mať server, desktop, notebook, tablet aj mobil, ktoré sú dobré, funkčné, pekné a nie veľmi drahé. Navyše, toto nie je taký ten lowendový Acer, aký poznáme zo sveta notebookov, teda nepoužiteľný. Ide o vydarený kúsok, ktorý vám určite hanbu na rokovaní nespraví.
A, áno, aj tento prehľad vznikol na mojej novej Iconii.


Tablet v doku

Tablet bez doku

METRO
Klasická plocha

App Store (pekný aj keď tam toho zatiaľ veľa nie je..)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára