nedeľa 11. novembra 2012

Sviatok štartupov v Žiline



Štyridsiaty piaty týždeň sa v centrálnej časti Slovenska nesie v znamení štartupov a podnikania. Žilinský región sa odhodlal ukázať Bratislavčanom (áno, organizovali to chalani z Bratislavy okolo Maxa, ale to nevadí), že tiež vedia ako na to.
Podušičkový Startup Weekend sa niesol v duchu podnetných prednášok a prezentácií, ktoré nádejným podnikateľom ponúkli šancu získať prehľad napríklad v UX svete v podaní pána Wolfa, ale samozrejme aj pochopiť paradigmy dobrých pitchov a speachov. S tými prišiel po sobotňajšej afterke spoločensky primerane unavený Ondro. No a aj keď jeho prednáška vlastne o pitchovaní veľmi nebola, určite bola awesome.

Organizátorom sa podarilo mať počas ívntu fungujúce pripojenie na internet, čo nemožno hodnotiť inak ako výrazný krok vpred :)

Kto tu bol?

Chlapci z THENandNOW prišli so zaujímavým nápadom, ktorý prináša Hollywood k vám domov. K starej fotke s čiernobielym nádychom vám ich aplikácia spraví novú fotku na tom istom mieste, kde už budete o nejakých tých 20 rokov skúsenejší. Takže opäť bude čo šérovať, tvítovať lajkovať :)

Stálicou na víkendoch startupov sú aplikácie typu Instando či Networker. Ani Žilina nebola výnimkou a registrovanie na konferencie, bankety, či proste na pivo rieši startup FirstContact.
SolarMediaSkelet prišli so zaujímavým konceptom vertikálnych žalúzioidných solárnych panelov, ktoré sa natáčajú po slnku. Okrem toho, že budeme o kúsok zelenší, budeme vďaka nim i trendoví a elegantní. Po vyriešení problémov s efektívnosťou tím ukázal i technický návrh a zaujímavý biznis plán.
Aplikácie pre iPady pre deti v predškolskom veku, ktoré ale nebudú len tak hocijaké ale motivované úspešnými knihami, bude produkovať skupinka chlapov v najlepších rokoch z playopedia. Sympatický je ich osobný impact, keďže sú sami otcami detí v cieľovej skupine.
 
Startup 25hours, ktorý je plný krásnych žien, sa snaží optimalizovať váš čas. Počas víkendu sa im podarilo načrtnúť systém, do ktorého vám klienti či priatelia zadávajú úlohy, ktoré môžete (alebo aj nemusíte) pre nich spraviť. Ide o akéhosi automatického virtuálneho asistenta, ktorý možno spraví, že budeme o nejakú tú polhodinku dlhšie spať.

explain3d je (prekvapivo) skupina 3D grafikov, ktorí vám na objednávku vytvoria 3D model výrobku. Autori dúfajú, že ich produkt zmení pohľad vašich salesákov na reklamu. Keď už nie naozaj, tak môžte na vašom vysnívanom aute otvoriť dvere aspoň virtuálne. No a ak sa uživia, tak pomôžu aj vzdelávaniu, ktoré na 3D modeloch môže byť o kúsok efektívnejšie.

S Asusovskou alternatívou Kinectu prišli do Žiliny ľudia zo Smart In. Ich hlavnou cieľovkou sú výklady obchodov, kde si môžte vypohybovať detaily ponuky či priamo nakúpiť. No a okrem atraktivity a hravosti obchodníci, síce za nemalú investíciu ale predsa, získajú mnoho nových tabuliek a štatistík.

Projektov sa nazbieralo viac ako sme na prvý ročník v Žiline čakali, no a bolo cítiť i chuť pracovať a snahu o inováciu. Ako to už býva, prišla i porota, ktora určila nejaké výsledné poradie. Spravila to takto:
1. miesto - 25hours
2. miesto - THENandNOW
3. miesto - Smart In

Sláva zúčastneným, česť víťazom. Prvý ročník Startup Weekendu v Žiline bol fajn. Po čarovnej afterke a dlhej ceste domov nám už ostáva iba tešiť sa na Maxov Startup Weekend Bratislava a Miškine Startup Awards, ktoré nájdete aj v kalendári vpravo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára